Bachfest!

En helaften viet den gamle tyske mester, J.S. Bach, med noen av landets beste ensembler og solister.

Bach-konserten i Oslo Domkirke 27. februar vil vise den store komponisten fra tre forskjellige sider:

Hans unike begavelse som komponist av verker for orkester, for orgel og som vokal-komponist.

Konserten innledes med den berømte Brandenburg-konsert nr. 5 for solo fløyte, violin og konserterende cembalo. Oslo barokkorkester spiller under ledelse av Knut Johannessen som selv spiller cembalo.

På orgel fremfører domorganist Kåre Nordstoga  Bac h’s store Fantasi og fuge i g-moll på domkirkens hovedorgel, en komposisjon som hører til de ypperste i orgel-litteraturen.

Dessuten fremfører Oslo Domkor m. solister Bach’s kantater nr. 22 & 23.

Disse ble skrevet og fremført første gang i februar 1723 som “prøvestykker” da Bach søkte på stillingen som kantor ved Thomaskirken i Leipzig. Fra komponistens side var det nærmest en program-erklæring om hva man kunne forvente å få høre ukentlig dersom han fikk jobben!

Med en relativt beskjeden orkester-besetning tolker Bach dagens evangelium gjennom korsatser, resitativer og arier på en måte som berører hjertet ( og som de færreste teologer er i stand til).

Kantatene ble fremført på  hver sin side av prekenen, ved kveldens konsert blir prekenen erstattet med Bach’s egen Fantasi og fuge i g-moll.

Solister er Live Daniel Maartens, sopran, David Hansen, kontratenor, Vidar Hellkås, tenor og Johannes Lidbergius, bass. Oslo Domkor og Oslo Barokkorkester, dirigent Terje Kvam.

Program:

Brandenburgkonsert nr 5

Kantate nr. 22: “Jesus nahm zu sich die Zwölfe”

Fantasi & fuge I g-moll for orgel

Kantate nr. 23: “Du wahrer Gott und Davids Sohn"

Oslo domkor, dir. Terje Kvam

Oslo barokkorkester, leder Knut Johannesen.

Kåre Nordstoga, orgel

Live Maartmann Danielsson, sopran